Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Τι είναι το aikido..


Morihei Ueshiba… (植芝 盛平…14 Δεκεμβρίου 1883–26 Απριλίου 1969),Ο άνθρωπος που δημιούργησε το Αϊκίντο. Σύγχρονη ιαπωνική τέχνη που σύμφωνα με τον «πατέρα» της, σημαίνει "δρόμος της αγάπης" και "τέχνη της αρμονίας".
H λέξη Αϊκίντο αποτελείται από τρεις ιαπωνικές λέξεις…
Aikido4
合 - ai – αρμονία, ένωση
気 - ki – πνεύμα, ζωή,ενέργεια
道 - dō – δρόμος, μονοπάτι
Άμεσος πρόγονος της τέχνης αυτής, είναι το Άικι Μπούντο που ξεκίνησε να διδάσκει ο Ουεσίμπα το 1931. Η έμπνευση κρύβεται πίσω απ’ το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Τζουτζούτσου (Daito Ryu Aiki Jujutsu) και αποτελεί τη βάση του Αϊκίντο Οι ρίζες της όμως βρίσκονται και σε άλλες τέχνες, όπως στις τέχνες Judo, Jujutsu ,Kenjutsu και Sōjutsu τις οποίες ο Ueshiba μελέτησε με πολλούς δασκάλους για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.
Όσο για την ονομασία, αυτή δόθηκε το 1942, όταν ο δημιουργός του Αϊκίντο, με αφορμή τον πόλεμο στην Ιαπωνία, αποσύρθηκε στο αγρόκτημα του και τελειοποίησε την τέχνη του. Μια τέχνη που συνδυάζει με άριστο τρόπο, έντονη σωματική άσκηση αλλά και ηρεμία… Στην εκπαίδευση χρησιμοποιούνται και όπλα. Σπαθί, μαχαίρι ή ραβδί, ο αθλούμενος μαθαίνει ν’ αντιμετωπίζει κάθε πιθανή επικίνδυνη κατάσταση, όπως ένοπλες ή άοπλες επιθέσεις.
Ο μαθητής καλείται να μελετήσει και στη συνέχεια να κάνει πράξη, αρκετές ενότητες…
- Διαλογισμό, Καθιστός διαλογισμός πριν ή μετά τη λήξη της προπόνησης

- ασκήσεις διατάσεων ( δηλαδή τις συνηθισμένες ασκήσεις για όλο το σώμα σε συνδυασμό με εξειδικευμένες ασκήσεις για διάταση των αρθρώσεων)
aikido_2_
- άοπλες τεχνικές που χωρίζονται σε:
α) Ρίψεις
β) Ακινητοποιήσεις
γ) Πτώσεις και
δ) Άμυνα εναντίον ενός ή περισσότερων αντιπάλων.
- ένοπλες τεχνικές που χωρίζονται σε
α)Κάτα , ασκήσεις δηλαδή που ο αθλούμενος εξασκείται μόνος,
β) Ασκήσεις κούμι (kumi) όπου υπάρχουν δύο αθλούμενοι που κινούνται βάση σεναρίου
γ) Άοπλη άμυνα εναντίον ενός οπλισμένου ή οπλισμένων αντιπάλων και αφοπλισμός
δ') Ένοπλη άμυνα εναντίον ενός άοπλου ή άοπλων αντιπάλων .
και ασκήσεις Κι. Δηλαδή ασκήσεις αναπνοής, ισορροπίας και κίνησης. Σε αυτές εκπαιδεύεται ο καθένας μόνος του ή σε ζευγάρια.
Στο Αϊκίντο παρόλο που θεωρείται μια σχετικά καινούρια τέχνη, υπάρχουν αρκετά διαφορετικά στυλ.

Αϊκικάι (Aikikai) / Αϊκί Μπούντο (Aiki-Budo) / Αϊκί Τένσιν Σοκάι (Aiki Tenshin Shokai) / Αϊκί Τζουτζούτσου (Aiki-jujutsu) / Ιβάμα Ρίου (Iwama-ryu) / Γιόσεικαν (Yoseikan) / Γιόσινκαν (Yoshinkan) / Σέιντοκαν (Seidokan) / Σινέι Τάιντο (Shin'ei Taido) / Κόκικαϊ (Kokikai) / Σιν Μπούντο Κάι (Shin Budo Kai) / Σιν-σιν Τόιτσου Αϊκίντο (Shin-shin Toitsu Aikido) / Τζίγιουσινκαϊ (Jiyushinkai) / Σχολές Αϊκίντο Ουεσίμπα (Aikido Schools of Ueshiba) / Φουγκουκάι (Fugakukai) / Φούτζι Ρίου (Fuji Ryu) / Τακεμούσου Κάι (Takemusu Kai) / Τομίκι Αϊκίντο (Tomiki Aikido) ή Σόντοκαν Αϊκίντο (Shodokan Aikido).


Aikido3Χαρακτηριστικό του ωστόσο είναι ότι δεν γίνονται αγώνες στην συγκεκριμένη πολεμική τέχνη γι αυτό και δεν αποτελεί ολυμπιακό άθλημα. Ο λόγος είναι ότι ο δημιουργός του, δεν ήθελε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ ασκούμενων. Στόχος του ήταν ο καθένας από εμάς να μάχεται κατά του κακής πλευράς του εαυτού του. Να βρίσκει μέσω της τέχνης αυτής την αρμονία και τη γαλήνη. Άλλωστε όπως προστάζει και η φιλοσοφία της τέχνης, κανείς δεν κάνει επίθεση, γι αυτό και δεν υπάρχουν αγώνες. Ακόμα και στην περίπτωση της επίθεσης ο Ουεσίμπα ήθελε να προστατεύσει εκτός από το θύμα και τον επιτιθέμενο από τον τραυματισμό!
Στις μέρες μας η αστυνομία της Ιαπωνίας αλλά και όχι μόνο, ακόμη και αστυνομίες άλλων κρατών εκπαιδεύουν τους αξιωματικούς τους βασιζόμενες στις τεχνικές του Αϊκίντο.