ΙΣΤΟΡΙΑ: Στη δεκαετία του 1970, όταν άρχισαν να διεξάγονται οι αγώνες Κικ Μπόξινγκ, ελάχιστοι ήξεραν την παμπάλαια παράδοση των Ταϊλανδών στο δυναμικό αυτό άθλημα. Η αναζήτηση για ένα νέο μαχητικό άθλημα, που εξελίχτηκε σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Κικ Μπόξινγκ, είχε τη βάση της στην ανησυχία κάποιων –κυρίως Αμερικανών– αθλητών, για κάτι που να μπορεί να σταθεί απέναντι στη μαχητική παράδοση της Άπω Ανατολής - σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η δημοτικότητα των κινέζικων και ιαπωνικών πυγμαχικών συστημάτων («Κουνγκ Φου», Καράτε) χάρη στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το Κικ Μπόξινγκ αναπτύχθηκε σημαντικά από το 1977, όταν και δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ένωση Κικ Μπόξινγκ (World Kick boxing Association –W.K.A.) και καθιερώθηκαν τα βασικά στιλ αγώνων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μπορεί το Κικ Μπόξινγκ να... έλκει την καταγωγή του από την ταϊλανδέζικη πυγμαχί
α, ωστόσο οι αγώνες στην Ταϊλάνδη γίνονταν (και γίνονται) χωρίς προστατευτικά, με αποτέλεσμα οι αθλητές να σκληραγωγούνται πολύ και το θέαμα να γίνεται ενίοτε ιδιαίτερα άγριο. Στο ερασιτεχνικό–αθλητικό Κικ Μπόξινγκ που διδάσκεται κανείς σήμερα, υπάρχει χρήση προστατευτικών, καθώς και διαβάθμιση στα στιλ (πλήρους επαφής –full contact– ή ημιεπαφής), ενώ η εξάσκηση γίνεται σε ρινγκ και οι ασκούμενοι φορούν γάντια, προστατευτικά ποδιών, θώρακες και κράνη (εξάιρεση σε αυτά αποτελεί το επαγγελματικό Κικ Μπόξινγκ, στο οποίο δεν υπάρχουν προστατευτικά). Επιτρέπονται σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί χτυπημάτων με χέρια και πόδια, εκτός από τα γόνατα και τους αγκώνες, ενώ απαγορεύονται ακόμα τα πιασίματα και οι ρίψεις. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μπορεί το Κικ Μπόξινγκ να... έλκει την καταγωγή του από την ταϊλανδέζικη πυγμαχί
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Το Κικ Μπόξινγκ γνωρίζει στις μέρες μας μεγάλη δημοτικότητα, κυρίως χάρη στην απλή του δομή, στην αποσύνδεσή του από τις παραδόσεις της Άπω Ανατολής (που λειτουργούν ανασταλτικά για κάποιους) και την έμφασή του στην πρακτικότητα. Τα παραπάνω το καθιστούν προτιμητέο και για όσους αναζητούν μια γρήγορη αυτοάμυνα, ενώ δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την αξία του ως γυμναστικής. Ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε για την αθλητική του διάσταση (δηλαδή τη συμμετοχή σε αγώνες), το Κικ Μπόξινγκ υπάρχει παντού και θα σας δώσει μια πρώτη γεύση του τι εστί μάχομαι με χέρια και πόδια. Βεβαίως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι όλα τα παραπάνω θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για κάποιους, ειδικά τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή εκείνους που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την αυτοάμυνα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Φόρμα γυμναστικής, γάντια, προστατευτικά ποδιών, κράνος.
ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ: Το Κικ Μπόξινγκ είναι άθλημα, διαθέτει συνεπώς τη δική του Ομοσπονδία και έχει ένα δίκτυο σχολών σε όλη την Ελλάδα. Επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες.